Avatar: The Way of Water

Alt du skal vide om ’Avatar 2’

Den 14. december er ventetiden ovre, når Avatar: The Way of Water, får sin verdenspremiere i Danmark.

I den anledning har vi samlet alt du bør vide om fænomenet, så du bliver klædt på til årtiets største filmbegivenhed!
 

VERDENS STØRSTE FILM
Avatar fra 2009 indtjente 2.922.917.914 US dollars, og James Cameron slog dermed rekorden for mest indtjenende film nogensinde. Det vilde var, at Cameron selv havde rekorden, da det var ’Titanic’ fra 1997, der blev vippet af pinden. Rekorden blev senere slået af Avengers: End Game, men efter en kinesisk genudgivelse generobrede ’Avatar’ atter førstepladsen. 

Avatar: The Way of Water
PLOTTET

Mere end et årti er gået, og Jake Sully og Na'vien Neytiri har sammen skabt en familie med drengene Neteyam og Lo'ak samt døtrene Tuk og Kiri. Men lykken får en brat ende, da menneskene atter ankommer for at kolonisere Pandora.

Jake leder modstanden, men må snart indse, at hans familie først er i sikkerhed, hvis de flygter. Dette bliver starten på et nyt eventyr, da familien rejser til et Pandora-ørige, hvor hav-na'vierne bor.
 

Avatar: The Way of Water
OVERRASKENDE KARAKTERER

Universet i ’Avatar’ åbner op for kreative muligheder, og dette udnytter fortsættelsen til fulde, ved at sende to af de mest populære skuespillere tilbage, efter (spoiler alert) at deres karakterer gik bort i etteren.

Dette gælder Stephen Lang, der spillede skurken, oberst Miles Quaritch, samt Sigourney Weaver, der spillede doktor Grace Augustine. Førstnævnte vender tilbage som en na’vi-klon af obersten, sidstnævnte som sin egen mystiske datter.
 

Avatar: The Way of Water
HOLDT VEJRET I 7 MINUTTER

Eftersom store dele af fortsættelsen foregår under havets overflade, fik Cameron bygget en vandtank med over 3.000.000 liter vand til optagelserne. Her kastede skuespillerne sig ud i den krævende disciplin fridykning, og endnu en filmisk rekord blev slået. Kate Winslet slog nemlig Tom Cruises Mission: Impossible-rekord ved at holde vejret i 7 minutter og 14 sekunder. 
 

DEN DANSKE VINKEL
Danske Henrik Wann Jensen, der er professor i computergrafik og bosat i Californien, har ifølge DR skabt den matematiske formel bag na’vierne kendetegnende blå hud. Wann Jensen har tidligere vundet en Oscar for sit arbejde på karakteren Gollum til Ringenes herre-filmene.
 

Avatar: The Way of Water
OPFANDT NY TEKNOLOGI

13 år måtte der gå, før publikum vender tilbage til Pandora. Hvorfor så længe? Udover Covid-epidemien, skyldtes det primært instruktørens vanvittig sans for perfektion. 

Ifølge Cameron selv blev han stærkt anbefalet at skabe det nye undervands-univers i en tør version, hvor man hænger skuespillerne i wires og tilfører vandet med effekter. Men i stedet opfandt han et helt nyt kompliceret kamerasystem - det såkaldte Venice Camera, der kunne filme den særlige motion capture fra skuespillernes mimik og bevægelser under vand.

3D ER TILBAGE!
’Avatar’ var banebrydende med sin brug af 3D og igangsatte en bølge af film til den særlige brille. Få gode 3D-titler senere har tendensen haft en nedadgående interesse, men alt tyder på, at Cameron igen har formået at skabe den optimale 3D-oplevelse, og at interessen for 3D på netop denne film er stor.

I Imperial i København kan man endda opleve teknologien i sin optimale form med 3D THX Ultimate Cinema, som blev blåstemplet, da Cameron og Disney valgte biografen som gallabiograf blandt verdens første. 
 

Avatar: The Way of Water
FLOTTE ANMELDELSER
Den første ’Avatar’ fik hele ni Oscar-nomineringer og tog tre Oscars med hjem. Fortsættelsen ligner endnu en pris- og anmelderfilm, og blot få dage efter den internationale gallapremiere er ’Avatar: The Way of Water’ blevet kåret af American Film Institute filmen som en af årets absolut bedste, mens den netop er blevet Golden Globe-nomineret til bl.a. Bedste film og Bedste instruktør.  

Også flere danske anmeldere har været virkelig imponeret:

(5 stjerner)
En levende drøm, hvor det umulige bliver til virkelighed foran dig". (Soundvenue)

(5 hjerter)
"3D-effekten er ikke bare bedre end i den første film. Den er af en helt anden verden". (Politiken)

(5 stjerner)
"Fremragende! (...) Særligt hvis man går ind og ser den med 3D-briller". (Børsen)

"En på alle måder medrivende, underholdende og vedkommende film". (Information)

 

Avatar: The Way of Water
KONGEN AF DEN UMULIGE 2'ER
Fortsættelser er altid svære. Så er du tvivler, er dette blot en venlig påmindelse om, at James Cameron ikke bare er ”king of the world”, han er også kongen af 2’erne. Se bare på Alien-fortsættelsen, Aliens, og på Terminator 2: Judgement Day, der fulgte efter 'Terminator'. 

TRE NYE FILM PÅ VEJ
Det har altid været James Camerons plan, at udvide Avatar-universet, og faktisk er ’Avatar: The Way of Water’ blot den anden film ud af i alt fem planlagte.

Tredje film er allerede optaget, og får premiere til december 2024. Og hvis alt går som planlagt, udkommer den fjerde film (der ifølge Cameron bliver den vildeste af fortsættelserne) i december 2026, mens den femte og sidste film rammer biograferne december 2028. 
 

Find dine billetter til ’Avatar: The Way of Water’